Bio

Door Han Neijenhuis.

Voted #1 Rockdrummer of 2015 for The Netherlands, Belgium and Luxembourg by readers of Slagwerkkrant drummagazine.

Gaat het over de nieuwe lichting Nederlandse topdrummers, dan gaat het over Jimmy van den Nieuwenhuizen. Met z’n 28 jaar is Jimmy inmiddels een veelgevraagd sessiedrummer. Zowel live, in de studio als op TV. En natuurlijk is hij bekend als drummer van VanVelzen. Jimmy is erg blij met z’n carrière. “Ik heb er altijd van gedroomd om te doen wat ik nu doe. Live spelen, TV-shows, studiowerk, componeren, ik doe het allemaal met veel liefde. Het gebeurt vaak dat ik ‘s nachts laat thuiskom van een gig en dan ‘s ochtends weer vroeg aan de slag moet om liedjes voor te bereiden voor een volgende klus. Dan zet ik een pot koffie en ga aan de slag. Lekker, dan heb ik er echt zin in. Dan heb ik het gevoel dat ik leef!”

Het is voor Jimmy kortom nooit een vraag geweest wat hij later wilde worden. Als klein jochie al telde voor hem maar één ding: drummen. “Kijk naar m’n oude projectboekjes van de basisschool, die gaan alleen maar over de drumband en drumstellen”, lacht Jimmy. In die tijd ging hij ook al op drumles bij Toon Oomen in z’n geboorteplaats Oosterhout.

“Zijn methode van lesgeven was heel bijzonder. Hij leerde me om, zeg maar, spelenderwijs ritmisch te denken. Een hele leuke manier om noten en timing te leren. Die methode zit zo in me gebakken, daar heb ik nog dagelijks profijt van. Toon heeft niet voor niets veel topdrummers voortgebracht, zoals Hans Eijkenaar, Mark Stoop en Hans van Oosterhout. Die jongens waren allemaal voorbeeld voor me.”

Groove
Die ritmiek, beter gezegd de groove, staat centraal in het spel van Jimmy. Natuurlijk heeft hij ooit de kunst afgekeken bij grootheden als Dave Weckl en Vinnie Colaiuta en ook op de rockacademie in Tilburg heeft Jimmy zich breed en op hoog niveau geschoold. Maar door de jaren heen is hij zich meer en meer gaan verdiepen in de essentie van muziek maken. In de essentie van het liedje.

“Muziek maken draait voor mij niet meer zozeer om chops en virtuositeit. Techniek is handige bagage, maar spelen in een band betekent vooral samen een verhaal vertellen. Iets virtuoos kan dan zelfs enorm misplaatst zijn. Ik zoek nu vooral de diepte van een groove. Niet zozeer de diepte van een fill.”

Wat dat betreft is ook drummer Ton Dijkman van grote invloed geweest op Jimmy. “Ton was één van m’n docenten op de Rockacademie. We konden het direct goed vinden en zijn goede vrienden geworden. Maar vooral ook is Ton sinds die tijd mijn grote leermeester en inspirator. Zijn spel, zijn gevoel voor de muziek, zijn kennis van drums en van studio’s, het is voor mij heel leerzaam.”

Nashville
Studiereizen naar de V.S., met name naar countrymekka Nashville Tennessee, en ontmoetingen aldaar met topdrummers als Jim Riley (Rascal Flatts) en Matthew Billingslea (Taylor Swift) maakten Jimmy nog meer bewust van de essentie van het liedje.

“Zoals Jim en Matthew spelen, dat heeft me enorm getriggerd. Ze zijn bezig met een liedje, met samen muziek maken, met een goede drumsound neerzetten. Wat je allemaal op je instrument kan, is helemaal niet zo belangrijk. Vroeger had ik nog wel eens de neiging me te overspelen. Dat gebeurt nu eigenlijk zelden meer.”

Veelgevraagd
De manier waarop Jimmy zijn drums en het liedje benadert, gecombineerd met een enorme dosis aan live- en studio-ervaring, zorgt ervoor dat hij veel wordt gevraagd als sessie-muzikant. Zo is Jimmy onder meer te zien in TV-programma’s als ‘Beter dan het origineel’, ‘De beste liedjes van…’ en ‘Holland zingt’. De lijst met artiesten en bands met wie hij allemaal heeft samengewerkt is veel te lang om hier te noemen.  “En eigenlijk ook helemaal niet zo interessant”, vindt Jimmy zelf.

Hoewel, een paar optredens zal hij nooit vergeten. Zo stond hij in 2012 ineens op het podium met Queen-gitarist Brian May, toen die in Nederland de Eddy Christiani Award kreeg uitgereikt. Jimmy trad tijdens die uitreiking op met VanVelzen en Brian wilde wel een paar nummers meedoen. “Zat ik daar ineens Tie Your Mother Down te spelen met Brian May. Hij met z’n voet op mijn drumriser. Heel erg gaaf, bizar haast”, vertelt Jimmy.

Ook de optredens met Barry Hay, datzelfde jaar tijdens ‘De vrienden van Amstel live’ in Ahoy, staan in zijn geheugen gegrift. “Ik ben met m’n vader vroeger wel 40 keer bij de Earring geweest. Nu opende ik daar in Ahoy de show door Radar Love te spelen met Barry. Dat was minstens zo’n bizarre ervaring.”

VanVelzen
Naast z’n sessiewerk is Jimmy als gezegd al enkele jaren de vaste drummer in de band van Roel van Velzen. “Tuurlijk, zonder Roel geen VanVelzen. Maar VanVelzen is echt een collectief. Roel betrekt ons bij het schijfproces, we kunnen samen de diepte in. Een echt bandje.”

Ook tourt Jimmy op dit moment met diverse artiesten, speelt hij bij Mainstreet, “De beste singer-songwriter van Nederland”, Jeroen van der Boom, De Fluitsma en Van Tijn band en is hij veel aan het werk in z’n studio The Superhero Suite, die hij samen met gitarist Roy Beukers runt. Hij neemt er drumtracks op, maar ook steeds meer complete producties. “Ik ben heel serieus bezig met het studiowerk. Zowel op gebied van productie, sound en compositie als op technisch vlak. Werken in de studio, produceren, componeren, drumtracks inspelen, het is heel interessant en leuk om te doen. Dat wordt zeker een belangrijk onderdeel van m’n werk.”

Gevestigd
In al z’n veelzijdigheid heeft Jimmy van den Nieuwenhuizen kortom alles in zich om in de voetsporen te treden van ‘mentor’ Ton Dijkman. Sterker nog, het stadium van de ‘nieuwe lichting’ is hij inmiddels wel voorbij. Jimmy van den Nieuwenhuizen is een gevestigde naam in de Nederlandse muziekscene. Eentje waar we de komende decennia nog veel van gaan horen. Zowel live, in de studio als op radio en TV.

Jimmy is als docent drums verbonden aan het Art & Entertainment College van het ROCVA (ROC van Amsterdam).

Artiesten waar Jimmy mee gewerkt heeft;
2 Brothers on the 4th floor, 3J’s, 4U, Alain Clark, Alex Green, Andre van Duin, Andre Hazes, Ali B, Anita Meijer, Anouk, Antje Monteiro, Alvaro Soler, Barry Hay, Bastiaan Ragas, Belle Perez, Ben Saunders, Berget Lewis, Beter dan het orgineel (SBS6), Bloed, zweet en tranen (SBS6), Big black & beautiful, Brace, Brian May, Broederliefde, Buddy Vedder, Carolina Dijkhuizen, Celinde Schoenmaker, Charly Luske, Christiaan Hof, Danny de Munk, David Benjamin Boudestijn, Daryll, Def.P, De beste liedjes van (SBS6), De beste singersongwriter van NL, Demira Jansen, Dennis, Dennis Kolen, Dezibelle, Die Twa, Diggy Dex, Dinand Woesthoff, Do, Dolly Dots, Ed Struijlaart, Edsillia Rombley, Ellen ten Damme, Elske DeWall, Ernst Daniel Smid, Eva Simons, Evers slaat door / I luv Holland band, Fab Morvan, Future Presidents, Feliciana, Femke Meines, Frank in Person, Frans Bauer, Frans Duijts, Freek Bartels, Gents, Gerard Joling, Gers Pardoel, George Baker, George McCrae,  Gia Koka, Gordon, Glennis Grace, GRLBND, Hansen Thomas, Henk Westbroek, Holland Zingt (SBS6), Holland zingt Hazes 2015, Helden van Amstel, Ilse DeLange, Inoss’B, It Takes 2 (RTL4), Jamai Loman, Jan Smit, Jayh, Jasper Mook, Jeroen van der Boom, Jeroen van Koningsbrugge, Jennie Lena, Jesse Maria, Jim Bakkum, Jim de Groot, Joan Franka, Josephine Zwaan, Judy Blank, Julia van den Toorn, JURK!, Karin Bloemen, KC and the Sunshine band, Kerst op de Dam, Kim Lian van der Meij, Koos Alberts, Kristin Diable, KRO “Ode aan het leven”, KRO/NCRV “Voor wie steek jij een kaarsje op”, Krystl, Lange Frans, Laura Jansen, Leaf, Lee Towers, Lekker Nederlands (SBS6 ’15/’16), Lenny Keylard, Lentekind, Leona Phillipo, Leonie Meijer, Lucas Hamming, Lisa Lois, Lois Lane, Ma*rten, Martijn Fischer, Maaike Ouboter, Mainstreet, Marcel Fisser band, Marcel Veenendaal, Marco Borsato, Marjet van den Brand, Marsman, Martin Morero, Martijn Fischer, Mathilde Santing, Michael Prins, Miss Montreal, Myriam Gaasbeek, Nick en Simon, Niels Geusebroek, Nikki, Nina June, O’G3NE, Paul de Leeuw, Paskal Jacobsen, Peter Beense, Rafaella, Real Centimeters, Rene Froger, Rene van Kooten, Rick Astley,  Rigby, Robin S., RoMi Cage, Romy Monteiro, Ronnie Flex, R.O.O.O.M, Roxanne Hazes, Ruth Jacott, Salaam, Beter dan het orgineel (SBS6), Sean Mac, Shane Alexander, Sharon Doorson, Simone Kleinsma, Sjaak, Soundwise Band / Fluitsma en Van Tijn, Stan van Samang, Stanley Burleson, Stef Bos, Stef Classens, Stephan Geusebroek band, STRFCKR, Syb van der Ploeg, Tania Kross, The Common Linnets, The next boy/girlband (SBS6) The winner takes it all (SBS6), Thank God it’s music, Tim Akkerman, Tim Douwsma, The Passion (KRO), Thomas Berge, Tom Ritchie, Tony Neef, Toppers in Concert 2016, Trijntje Oosterhuis, Valentina Elena, VanVelzen, Vonder & Bloom, Vrienden van Amstel Live, Wander, Waylon, Willeke Alberti, William Spaaij, Wolter Kroes, Wouter Vink, Wudstik,  Xander de Buisonje, Yes-r, Youri Lentjes

Comments are closed.